zpět na tisk |
Ochranná strava – volba pro zdraví
4. 3. 2004 (Tiskové středisko BVV) – Obsah nového termínu „ochranná strava“ představili na semináři pořádaném při veletrhu SALIMA odborníci z České společnosti pro výživu a vegetariánství. Je smutnou skutečností, že v České republice čtyři pětiny obyvatel umírají na kardiovaskulární nebo nádorová onemocnění, jejichž výskyt lze omezit zdravým životním stylem. Ochranná strava je řešením pro ty, kdo chtějí správnou výživou léčit civilizační choroby nebo předcházet jejich vzniku, ale zároveň nemají etickou potřebu vyloučit ze svého jídelníčku maso a stát se vegetariány. „Ochrannou stravu nelze zaměňovat s tzv. racionální výživou, která má jen velmi nízký kardiopreventivní účinek. Sice omezuje živočišné tuky, ale má naopak vyšší obsah živočišných bílkovin, které prokazatelně zvyšují výskyt civilizačních chorob jako cukrovky, ledvinových a žlučníkových kamenů a také zlomenin. Ochranná strava oproti tomu přísun živočišných bílkovin minimalizuje a zajišťuje vysoký příjem ochranných látek obsažených v rostlinných potravinách, především ovoci a zelenině,“ vysvětlil MUDr. Zbyněk Luňáček, vedoucí odborné skupiny pro nutrici České společnosti pro výživu a vegetariánství. Současně vyvrátil opakující se nařčení vegetariánské stravy jako neplnohodnotné a doporučil ji – ovšem ve správném složení - pro všechny věkové skupiny i vrcholové sportovce. Vegetariánům dává za pravdu řada výzkumů z různých zemí světa, stejně jako výživové doporučení Světové zdravotnické organizace WHO z roku 2003. Termín vegetariánství, který je spíše etickou a filozofickou záležitostí, zde sice zmíněn není, ale doporučení WHO jednoznačně upřednostňují rostlinnou stravu. Důležité je především zajištění denního příjmu 400 gramů ovoce a zeleniny. V České republice se v současnosti k vegetariánství hlásí 1 až 2 % populace, ale po vstupu do EU by jejich podíl měl stoupat. V některých západoevropských zemích se dnes blíží už 10 procentům. Z této akce máme pro Vás připravenou reportáž - sledujte Vegetarian.cz. |